Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Waarom klinkt in mineur geschreven muziek treurig?

En wat is de essentie van dergelijke muziek, ik bedoel, is het een combinatie van bepaalde noten tegelijkertijd? Of van een bepaalde opéén volging van noten? Of van bepaalde noten? Zou je het kunnen herkennen aan een partituur?

Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
in: Muziek
1.3K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (2)

Wanneer iets in mineur geschreven is dan worden bepaalde noten verlaagd. Omdat het verlaagd wordt klinkt het minder licht en luchtig dus geeft dat een treurig gevoel. En ja, als je noten kunt lezen dan kan je dit zeker herkennen aan een partituur. Wanneer je dan bijvoorbeeld een C akkoord ziet staan waarvan de tweede noot (de E dus) verlaagd is, dan weet je dat het een akkoord in mineur is.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
+!
Je kunt dat inderdaad aan de partituur zien. Want een mineur toonladder heeft kleine tertsen, terwijl een majeur toonladder grote tertsen heeft. De terts (3e toon van de toonladder) bepaalt of een akkoord vrolijk of treurig klinkt. De kleine terts ligt een halve toon lager dan de grote terts. Bij een C akkoord is de terts dus E (groot) of Es (kleine terts).
Maar waarom klinkt dat nou droevig? Het schijnt dat dit cultureel bepaald is.
(Lees meer...)
Amadea
12 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Uiteraard een correct antwoord maar wel erg technisch.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Ik heb de discussie een beetje gevolgd op de door jou opgegeven URL, maar nu wordt het me nog minder duidelijk: iemand stelt daar dat "A mineur en C majeur dezelfde toonladders zijn". Daaruit begrijp ik dat een compositie geschreven in A mineur vanuit een ander gezichtspunt geschreven is in C majeur?!

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding